torek, 27. maj 2008

Jacques Attali: Hrup



Festival pomladi, Maska in galerija Škuc vas vljudno vabijo na pogovor ob izidu nove knjige v Maskini Zbirki Transformacije
Jacques Attali: Hrup
Sreda 28. maj ob 20. uri
Galerija ŠKUC, Stari Trg 21, Ljubljana
Gosti:
Mladen Dolar, filozof in avtor spremne besede h knjigi Hrup
Marko Milosavljevič, publicist in predavatelj na FDV
Irena Tomažin, avtorica eksperimentalnih predstav, plesalka, pevka
Miha Zadnikar, glasbeni in filmski publicist, aktivist
Luka Zagoričnik, urednik na Radiu Študent
Pogovor bo vodil Dražen Dragojević


Kot 23. knjiga v zbirki Transformacije izide temeljno delo s področja teorije glasbe, Hrup Jacquesa Attalija (s podnaslovom: Politična ekonomija glasbe). »Če je hrup vedno nasilje, je glasba vedno lastnina. Ko poslušamo glasbo, lahko anticipiramo prihodnost družbe.« To je temeljna teza knjige Hrup, ki je požela velik mednarodni uspeh po prvi izdaji leta 1977. Slovenski prevod Suzane Koncut temelji na prenovljeni izdaji, ki ostaja zvesta svoji izhodiščni tezi, da je glasba indic prihodnosti družbe. Analiza zgodovinskih glasbenih in družbenih oblik Attalija pripelje do sodobnih verzij, predvsem do glasbe v MP3 formatu in virtualne glasbe. Attali do potankosti analizira boj med poblagovljenjem glasbe in zavzemanjem za prost dostop do glasbenih vsebin. Knjiga je pomembna izdaja v Maskini zbirki Transformacije, saj širi polje interesa za sodobno umetnost tudi na glasbeno področje.


V Juniju napovedujemo promocijo knjige Hrup Jacques Attalija v Mariboru v sodelovanju s so0gledi, samoorganizirano skupino samostojnih avtorjev, ki se ukvarja s Hrupom.

Ni komentarjev: